Στις βιώσιμες πρακτικές από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση τροφίμων με στόχο την προαγωγή της συνεχούς ευημερίας τόσο του ανθρώπου όσο και του πλανήτη και την εξάλειψη της πείνας, η φετινή Παγκόσμιας Ημέρα Διατροφής που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 16 Οκτωβρίου.
Στον αγώνα για την κάλυψη των αναγκών, των προσδοκιών και των ανησυχιών του σύγχρονου καταναλωτή ως προς τη διατροφή του εστιάζει ο ΕΦΕΤ όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.
Ο ΕΦΕΤ, πιστεύει στη σχέση της ποιότητας διατροφής με την ποιότητα της εκπαίδευσης πάνω στη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων. Για τον λόγο αυτόν συστηματικά προβαίνει σε πρωτοβουλίες και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Πέρα από την εκπαίδευση σε επιχειρήσεις τροφίμων, διενεργεί εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στα σχολεία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, εκπαιδεύει ανθρώπους που προσφέρουν συσσίτια, ενώ, παράλληλα, εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια για διάφορα θέματα διατροφής, όπως, για παράδειγμα, για το αλάτι, τη γλουτένη και τα ενεργειακά ποτά.
Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την υγεία τους.
Λιγότερο γνωστό, όμως, παραμένει ότι τα τρόφιμα που παράγουμε και καταναλώνουμε έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (πχ χρήση γης και υδάτινων πόρων, απόβλητα κ.α.) και στην οικονομία.
Επομένως, η άρρηκτη σχέση που συνδέει τη θρέψη με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή επεκτείνεται και στη σωστή, επαρκή και ορθολογική παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων.