Ο λιναρόσπορος αποτελεί ένα πολύ υγιεινό καρπό. Ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και λιγνάνες, ένα είδος αντιοξειδωτικών που σχετίζεται με πολλά οφέλη για την καρδιά και τα αγγεία.
Νέα μελέτη αναδεικνύει σήμερα τα ευεργετικά οφέλη της συστηματικής κατανάλωσης λιναρόσπορου για την πίεση.
Ερευνητές του νοσοκομείου στο St Boniface του Καναδά μελέτησαν 110 άτομα που είχαν διαγνωστεί με περιφερική αρτηριοπάθεια και κάποια και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Σε μία που έτρωγε καθημερινά 30 γρ. λιναρόσπορο από τροφές όπως κουλούρια, μάφινς και ειδικά ζυμαρικά και σε μία δεύτερη, όπου δόθηκαν παρόμοια τρόφιμα, χωρίς όμως λιναρόσπορο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι στα άτομα που έτρωγαν καθημερινά λιναρόσπορο και είχαν υψηλή πίεση, αυτή μειώθηκε σημαντικά.
Σύμφωνα βέβαια με την επιστημονική κοινότητα τα αποτελέσματα είναι σε πρώιμο στάδιο και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.