Όλο και πιο κοντά στη χρήση τεχνητών οργάνων βρίσκονται επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι το τεχνητό συκώτι που δημιούργησαν με τη χρήση «βιοεκτυπωτή» θα διατεθεί σε μερικούς μήνες για τη διεξαγωγή τοξικολογικών ερευνών από φαρμακευτικές εταιρείες.
Η ανακοίνωση έγινε πριν από μερικές μέρες στο ετήσιο συνέδριο με θέμα τις θεραπείες κυτταρικής βιοδιεργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο από ερευνητές της εταιρείας Ogranovo, η οποία αναπτύσσει λειτουργικό τρισδιάστατο ιστό για ιατρική χρήση και θεραπευτικές προσαρμογές.
Το τεχνητό συκώτι που δημιούργησαν είναι το πρώτο τρισδιάστατο τεχνητό ήπαρ που αναπτύσσεται από επιστήμονες μέσω της «βιοεκτύπωσης», η οποία αναπαράγει τα «αρχιτεκτονικά» στοιχεία του ανθρώπινου ιστού, όταν υφίσταται έστω ένα πρωτότυπο.
Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, αυτό επιτυγχάνεται επειδή τα κύτταρα του ήπατος έχουν την ικανότητα να διατηρούν τις βασικές λειτουργίες τους και έξω από το σώμα και μάλιστα για αρκετό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, χάνουν τη μεγάλη ικανότητα που έχουν να πολλαπλασιάζονται και πραγματοποιούν μόνο τις βασικές λειτουργίες, οι οποίες εξαρτώνται από την «αρχιτεκτονική» του οργάνου, δηλαδή τους κυτταρικούς τύπους που υπάρχουν στο εσωτερικό του ιστού.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χρήση των τεχνητών οργάνων δεν θα ξεκινήσει τα επόμενα χρόνια, ωστόσο η διάθεση του τεχνητού ήπατος για τοξικολογικές έρευνες αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.