Το υψηλότερο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ευρώπη παρουσιάζει η Ελλάδα, δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα κατά των αντιβιοτικών, η κ. Μακρή επεσήμανε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων, με τη μεγαλύτερη συχνότητα απομόνωσης πολυανθεκτικών παθογόνων, αλλά και με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης αντιβιοτικών στον νοσοκομειακό χώρο. Επιπλέον η μικροβιακή αντοχή στην Ελλάδα δεν περιορίζεται σε κλινικά τμήματα υψηλού κινδύνου όπως στις μονάδες εντατικής νοσηλείας, αλλά αφορά πλέον και στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, σε ιδρύματα χρόνιων πασχόντων αλλά και σε κέντρα φυσικής αποκατάστασης.
Σύμφωνα με την κ. Μακρή, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου θα αποτελεί πλέον δείκτη αξιολόγησης των διοικητών όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενώ το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για την εφαρμογή στην Ελλάδα πρωτοκόλλου δράσης, που έχει εφαρμοσθεί στο Κέμπριτζ, μηδενίζοντας τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Το πρωτόκολλο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο νοσοκομείο «Αττικόν» και θα είναι διάρκειας εννέα μηνών.
Η χώρα μας, τόνισε η υφυπουργός, εμφανίζεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με το υψηλότερο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων, με τη μεγαλύτερη συχνότητα απομόνωσης πολυανθεκτικών παθογόνων, αλλά και με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης αντιβιοτικών στον νοσοκομειακό χώρο. Επιπλέον η μικροβιακή αντοχή στη χώρα μας δεν περιορίζεται σε κλινικά τμήματα υψηλού κινδύνου όπως στις μονάδες εντατικής νοσηλείας, αλλά αφορά πλέον και τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, σε ιδρύματα χρόνιων πασχόντων αλλά και σε κέντρα φυσικής αποκατάστασης.
Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι θάνατοι στην Ελλάδα κάθε χρόνο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις υπολογίζονται σε 3.000, παρουσιάζοντας αυξητική τάση, με το κόστος νοσηλείας για τα άτομα που προσβάλλονται από ενδονοδοκομειακές λοιμώξεις να ξεπερνά ετησίως τα 1,2 δισ. ευρώ, ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Δ’ παθολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου “Αττικόν” Γεώργιος Πετρίκκος.
Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Τσακρή, καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η αντοχή στις λοιμώξεις είναι αποτέλεσμα της κατάχρησης και υπερκατανάλωσης των υπαρχόντων αντιβιοτικών και εξαπλώνεται ταχύτατα εξαιτίας της έντονης μετακίνησης ατόμων μεταξύ των διαφόρων χωρών για λόγους τουριστικούς, ιατρικούς ή οικονομικούς.