Τον λόγο, για τον οποίο ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται πάντα στα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των μολύνσεων, ανακάλυψαν επιστήμονες στην Αυστραλία.
Όπως διαπίστωσαν, η αιτία βρίσκεται σε έναν τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού που είναι τα πρώτα που αντιδρούν όταν το δέρμα δέχεται επιθέσεις από μικρόβια και ασθένειες, καθώς μπορούν να καταστρέφουν ιούς και ξένους εισβολείς.
Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται κύτταρα του Langerhans και όπως προέκυψε έχουν επίσης μια δεύτερη μορφή, γεγονός που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό.
Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται σε όλες τις στιβάδες της επιδερμίδας αλλά κυρίως στη μέση και στην ανώτερη ακανθωτή στιβάδα, ενώ έχουν την ικανότητα να μετακινούνται και να προειδοποιούν τα υπόλοιπα ανοσοκύτταρα για τους κινδύνους που απειλούν το δέρμα, ενώ παράλληλα ενισχύουν την παραγωγή ορισμένων λεμφοκυττάρων.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η δράση αυτών των κυττάρων μειώνεται κατά πολύ λόγω της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, όμως παράγονται ξανά από τον μυελό των οστών όταν ο οργανισμός τα έχει ανάγκη.
Παρ’ όλ’ αυτά, τα νέα κύτταρα φαίνεται ότι είναι διαφορετικά από τα αρχικά και προφανώς για αυτό κάποια φάρμακα που υποτίθεται ότι ενισχύουν τη δράση τους δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς.
Η ανακάλυψη αυτή έγινε απρόσμενα από επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Walter and Eliza Hall στην Αυστραλία, οι οποίοι με έκπληξη ανακάλυψαν ότι τα νέα κύτταρα λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο.
Όπως τόνισαν, το γεγονός αυτό φαίνεται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι δερματικές μολύνσεις, ακόμη και ο καρκίνος του δέρματος.
«Κάποιες κλινικές δοκιμές φαρμάκων για τις μολύνσεις δεν παρουσίασαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η ανακάλυψή μας μπορεί να εξηγήσει για ποιόν λόγο συνέβη αυτό», ανέφερε ο δρ Stephen Nutt, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ανακάλυψη ίσως οδηγήσει τους επιστήμονες στην ανάπτυξη νέων και πιο αποτελεσματικών θεραπειών.