Νέα στοιχεία ανακάλυψε γερμανίδα επιστήμονας για το γονίδιο του άσθματος στα παιδιά. Η χρηματοδότηση γίνεται από κονδύλιο έρευνας Μαρία Κιουρί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νεαρή γερμανίδα επιστήμονας Michaela Schedel πιστεύει ότι τα πορίσματά της μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το παιδικό άσθμα και να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τη δυνητικά θανατηφόρο πάθηση, η οποία πλήττει 100 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και τρεις φορές περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο.
«Διαθέτουμε πειστικά στοιχεία ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο ενέχεται στην ανάπτυξη άσθματος στα παιδιά», δήλωσε η 33χρονη Schedel, η οποία διενήργησε την αρχική της έρευνα στο πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου και, πλέον, εργάζεται στο πλαίσιο ομάδας υπό τον καθηγητή Δρ. Michael Kabesch, στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου.
Η έρευνά της επικεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το ονομαζόμενο ORMDL3, το οποίο εντοπίστηκε σε ένα από τα χρωμοσώματα που αποτελούν τη βάση για τη μοναδική για κάθε άτομο ταυτότητα DNA.
«Έχουμε μια πρώτη ένδειξη για την αιτιώδη συνάφεια ανάμεσα στο εν λόγω γονίδιο, που εμφανίζεται στο χρωμόσωμα 17, και την ανάπτυξη άσθματος, μιας ασθένειας η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αγωγή, αλλά δεν μπορεί ακόμη να θεραπευτεί», εξήγησε η επιστήμων.
Η κ. Schedel ελπίζει ότι τα πορίσματά της μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων προληπτικών και θεραπευτικών στρατηγικών, οι οποίες, με τη σειρά τους, μπορούν να οδηγήσουν στη θεραπεία της πάθησης που δημιουργεί στένωση των αναπνευστικών οδών προς τους πνεύμονες.
Μετά την αρχική της έρευνα στο Μόναχο, η κ. Schedel συνέχισε την εργασία της στο νοσοκομείο αναπνευστικών παθήσεων National Jewish Health στο Ντένβερ του Κολοράντο και, κατόπιν, μετέβη στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου.
Η επίτροπος κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, στις αρμοδιότητες της οποίας περιλαμβάνονται οι δράσεις Μαρία Κιουρί, δήλωσε: «Χωρίς την υποστήριξη από την ΕΕ, η πρωτοπόρος ιατρική έρευνα ίσως να μην υπήρχε. Χαιρετίζω την αφοσίωση των νέων ερευνητών όπως η Michaela, των οποίων η εργασία μπορεί να αλλάξει ριζικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων».