Μισό αβοκάντο με το μεσημεριανό φαγητό μπορεί να τονώσει το αίσθημα κορεσμού της πείνας και να περιορίσει τη λαχτάρα για τσιμπολόγημα αργότερα στην ημέρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Loma Linda, στην Καλιφόρνια, θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσον επηρεάζει το αβοκάντο, το οποίο είναι πλούσιο σε λιπαρά, τον κορεσμό της πείνας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την παραγωγή ινσουλίνης και το τσιμπολόγημα.
Έτσι, επιστράτευσαν 26 υγιείς, αλλά υπέρβαρους ενήλικες, από τους οποίους ζήτησαν άλλοτε να τρώνε σκέτο το μεσημεριανό τους και άλλοτε να προσθέτουν μισό φρέσκο αβοκάντο σε ό,τι έτρωγαν.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Nutrition Journal», η όρεξή τους ήταν μειωμένη κατά 40% τις τρεις ώρες έπειτα από την κατανάλωση του γεύματος με το αβοκάντο και κατά 28% τις επόμενες πέντε ώρες.
Επιπλέον, ανέφεραν πως ένιωθαν πολύ πιο χορτάτοι τις τρεις ώρες έπειτα από το γεύμα.
«Το αίσθημα κορεσμού της πείνας αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον έλεγχο του σωματικού βάρους, διότι όσοι νιώθουν χορτάτοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να καταναλώσουν σνακ μεταξύ των γευμάτων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χουάν Σαμπατέ, καθηγητής Διατροφής και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στο Loma Linda.
«Αν και η προσθήκη του αβοκάντο στη συνήθη διατροφή των εθελοντών αυτών είχε ως συνέπεια την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων και υδατανθράκων με το μεσημεριανό φαγητό, δεν υπήρξε αύξηση στα επίπεδα σακχάρου σε σύγκριση με εκείνα που είχαν όταν έτρωγαν το φαγητό τους χωρίς αβοκάντο.
»Αυτό υποδηλώνει ότι πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω ο ρόλος του αβοκάντο και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα».
Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα μεγαλύτερες μελέτες, για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.
Μισό φρέσκο αβοκάντο παρέχει 160 θερμίδες, 15 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών (θεωρούνται καρδιοπροστατευτικά), 2 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών (θεωρούνται επιβλαβή για την καρδιαγγειακή υγεία) και πολλές φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες C, K και Β6.