Ρώσοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όλα τα τρόφιμα που θερμαίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων έχουν μειωμένη διατροφική αξία και περιέχουν καρκινογόνες και ραδιολυτικές ενώσεις, οι οποίες προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο.
Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση γευμάτων που ετοιμάζονται σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης, συναισθηματική αστάθεια και έκπτωση διανοητικών λειτουργιών.
Επίσης, οι Ρώσοι ερευνητές διαπίστωσαν μειωμένη διατροφική αξία ή αξιοσημείωτη εξασθένηση του ενεργειακού πεδίου της τροφής στο 90% όλων των γευμάτων που θερμαίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων.