Συνέδριο για ποιότητα ζωής ατόμων με αυτισμό

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσουν φορητό υπολογιστή για να ασχοληθούν με τη δημιουργική τέχνη και ταυτόχρονα βελτιώνεται η επικοινωνία, η γνωστική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Ωστόσο, η έλλειψη σωστά εκπαιδευμένου προσωπικού είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων διδασκαλίας καλλιτεχνικών μαθημάτων σε παιδιά με αυτισμό με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Η αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας με τη βοήθεια υπολογιστή ή της ρομποτικής στη διδασκαλία σε παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ASD) μαθημάτων που συνδέονται με τη δημιουργική τέχνη και τα εικαστικά είναι ένα από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του συνεδρίου «Ποιότητα ζωής σε άτομα με νοητική αναπηρία συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού: πρόοδοι στην πράξη και την έρευνα», που θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή και με φυσική παρουσία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις 19-20 Μαΐου.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί ερευνητικά και επιστημονικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με νοητική αναπηρία, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και ειδικότερα θέματα, όπως οι δυσκολίες που συναντούν νέοι ενήλικες με αυτισμό όταν εισέρχονται στο χώρο εργασίας, η σχέση προβλημάτων ψυχικής υγείας, Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος και προκλητικής συμπεριφοράς μεταξύ παιδιών και εφήβων, οι αφηγηματικές δεξιότητες σε παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας ή Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το «Εργαστήριο Αυτισμού – Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών και της Συμπεριφοράς του Ανθρώπου», σε συνεργασία με το «International Journal of Developmental Disabilities» και τη Βρετανική Εταιρεία για τις Αναπτυξιακές Αναπηρίες (British Society for Developmental Disabilities) και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Το συνέδριο έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τον διεθνή διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων και αντιλήψεων καθώς και ερευνητικών εμπειριών για τις βέλτιστες πρακτικές σε σχέση με την ποιότητα ζωής των ατόμων με νοητική και αναπτυξιακή αναπηρία» επισήμανε η διευθύντρια του Εργαστηρίου Αυτισμού – Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών και της Συμπεριφοράς του Ανθρώπου και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Χριστίνα Συριοπούλου-Δελλή. Διευκρίνισε δε, ότι «απευθύνεται σε ερευνητές, εκπροσώπους γονέων και επαγγελματίες στους τομείς της αξιολόγησης, της εκπαίδευσης, της αποκατάστασης και της χάραξης πολιτικής, από διάφορες χώρες».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα αρχίσουν στις 9:30 το πρωί, στην Αίθουσα Συνεδρίων «Ηλίας Κουσκουβέλης». Η εγγραφή στο συνέδριο είναι δωρεάν από τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://mailchi.mp/everesttravel/autism_1905-2nd?e=827bfe3ae1, ενώ στο τέλος του συνεδρίου θα δοθούν και πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Αυτισμού – Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών και της Συμπεριφοράς του Ανθρώπου: https://labautism.uom.gr/.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ