Νέο εμβόλιο για τον καρκίνο

Ένα νέου τύπου εμβόλιο για την καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος που δοκιμάζεται στη Βρετανία προσφέρει ελπίδες για την αποτελεσματική θεραπεία όλων των τύπων καρκίνου στο εγγύς μέλλον.

 

Το TeloVac δεν λειτουργεί προληπτικά, όπως συμβαίνει συνήθως με τα εμβόλια, αλλά χρησιμοποιείται στο πλαίσιο μιας νέας προσέγγισης η οποία αποσκοπεί στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να κάνει τον οργανισμό να καταπολεμήσει ο ίδιος την ασθένεια.

 

Περισσότεροι από 1.000 ασθενείς με παγκρεατικό καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο συμμετέχουν στη δοκιμή η οποία διεξάγεται σε 53 βρετανικά νοσοκομεία και μπήκε πλέον στην τρίτη φάση της. Τα αποτελέσματα αναμένονται περίπου σε ένα χρόνο. Εν τω μεταξύ η κορεατική εταιρεία KAEL-GemVax που παρασκευάζει το εμβόλιο σχεδιάζει να ξεκινήσει δοκιμές του και για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα εντός του έτους.

 

Ενεργοποίηση για επίθεση

 

Το TeloVac περιέχει μικρά κομμάτια της πρωτεΐνης τελομεράσης, η οποία υπερπαράγεται από τα καρκινικά κύτταρα. Στόχος του είναι να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει την τελομεράση που βρίσκεται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων και να επιτίθεται στον όγκο.

 

Στο πλαίσιο της δοκιμής οι ασθενείς υποβάλλονται σε τακτικές δόσεις του εμβολίου σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ενώ μια ομάδα ελέγχου ακολουθεί απλώς θεραπεία με χημειοθεραπεία. Οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σε θέση να αξιολογήσουν πλήρως τα αποτελέσματά της, ήδη όμως κάποιες ενδείξεις φαίνονται ενθαρρυντικές.

 

Οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και κάποιοι από αυτούς επισημαίνουν ότι η κατάστασή τους έχει παραμείνει τουλάχιστον στάσιμη.

 

Ξεσκεπάζοντας τον προδότη

 

«Το πρόβλημα με τους καρκινικούς όγκους είναι ότι είναι πονηροί και μπορούν να μετατρέπουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε προδότες που συμβάλλουν στη διατήρηση του όγκου» δήλωσε μιλώντας στο BBC ο Τζον Νεοπτόλεμος, καθηγητής του Βασιλικού Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και ένας από τους συντονιστές της μελέτης. «Το εμβόλιο αφαιρεί από τον όγκο την ικανότητά του να μασκάρεται».

 

Ο καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, επικεφαλής γιατρός της βρετανικής οργάνωσης Αντικαρκινική Ερευνα η οποία χρηματοδοτεί τη δοκιμή, βλέπει σημαντικά πλεονεκτήματα σε αυτή τη νέα προσέγγιση. «Ένα από τα μεγάλα προβλήματα στη θεραπεία των καρκίνων είναι ότι σχεδόν πάντα απομένουν λίγα κακοήθη κύτταρα και από αυτά τα λίγα κακοήθη κύτταρα ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί ξανά» τόνισε. «Αν μπορέσουμε να προγραμματίσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει αυτά τα κύτταρα και να τα «ξεφορτώνεται» ή να τα κρατάει υπό έλεγχο τότε μπορούμε πραγματικά να εμποδίσουμε τον καρκίνο να εμφανιστεί ξανά για όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενή».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ