Θα εξουδετερώσει όντως η ζέστη τον Covid-19;

Μερικοί άνθρωποι ελπίζουν ότι τα κρούσματα του νέου κοροναϊού θα εξασθενίσουν όσο θα αρχίσουν να αυξάνονται οι θερμοκρασίες, αλλά οι πανδημίες συχνά δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι εποχιακές εξάρσεις των ιώσεων.

 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, πολλές μολυσματικές ασθένειες φτάνουν στην κορύφωση και χάνονται με τις εποχές. Η γρίπη, συγκεκριμένα, φθάνει με τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες, όπως συμβαίνει και με τον νοροϊό, που προκαλεί συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Άλλοι, όπως ο τυφοειδής, τείνουν να κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα περιστατικά ιλαράς υποχωρούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε εύκρατα κλίματα, ενώ σε τροπικές περιοχές κορυφώνονται κατά την ξηρή περίοδο.

 

Δεν εκπλήσσει επομένως που πολλοί ρωτούν αν μπορούμε να περιμένουμε παρόμοια εποχικότητα με τον Covid-19. Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται πλέον έντονα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

 

Πολλές από τις μεγαλύτερες εστίες εμφανίστηκαν σε περιοχές όπου ο καιρός είναι πιο ψυχρός, οδηγώντας σε εικασίες ότι η νόσος μπορεί να αρχίσει να απομακρύνεται με την άφιξη του καλοκαιριού. Πολλοί ειδικοί, ωστόσο, προειδοποιούν πως δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορεί όντως να έχουμε ύφεση το καλοκαίρι.

 

Η επιφυλακτικότητα προκύπτει από το γεγονός ότι ο Covid-19 – ο οποίος έχει ονομασθεί επίσημα ως SARS-CoV-2 είναι πολύ νέος για να έχει σταθερά δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο αριθμός των κρουσμάτων θα αλλάξει ανάλογα με την εποχή. Ο «συγγενικός» ιός Sars που εξαπλώθηκε το 2003 περιορίστηκε γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λίγες πληροφορίες για το πώς επηρεάστηκε από τις εποχές.

 

Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις από άλλους κορωνοϊούς που μολύνουν τους ανθρώπους ως προς το αν ο Covid-19 μπορεί τελικά να γίνει εποχιακός.

 

Μια μελέτη που διεξήχθη πριν από 10 χρόνια από τον Kate Templeton, από το Κέντρο Μολυσματικών Νόσων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διαπίστωσε ότι τρεις κορωνοϊοί (διεγνώσθησαν σε ασθενείς με λοιμώξεις αναπνευστικού) προκαλούν λοιμώξεις κυρίως μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου – κάτι παρόμοιο με αυτό που γίνεται με τη γρίπη. Ένας τέταρτος κορωνοϊός, ο οποίος διεγνώσθη κυρίως σε ασθενείς με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ήταν πολύ πιο σποραδικός.

 

Υπάρχουν μερικές πρώτες υποδείξεις ότι και ο Covid-19 μπορεί επίσης να ποικίλει ανάλογα με τις εποχές. Η εξάπλωση των κρουσμάτων της νέας νόσου σε όλο τον κόσμο φαίνεται να δείχνει ότι προτιμά τις δροσερές και ξηρές συνθήκες. Το μήνυμα των ειδικών όμως είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να περιμένουμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

 

Μια μη δημοσιευμένη ανάλυση που συγκρίνει τον καιρό σε 500 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο όπου υπήρξαν περιπτώσεις Covid-19 φαίνεται να υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ της εξάπλωσης του ιού και της θερμοκρασίας, της ταχύτητας του ανέμου και της σχετικής υγρασίας. Μια άλλη μη δημοσιευμένη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες συνδέονται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης του Covid-19, αλλά σημειώνει ότι η θερμοκρασία από μόνη της δεν μπορεί να εξηγήσει την παγκόσμια διακύμανση στη συχνότητα εμφάνισης.

 

Περαιτέρω, μια άλλη έρευνα που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, προβλέπει ότι τα εύκρατα ζεστά και κρύα κλίματα είναι τα πιο ευάλωτα στην τρέχουσα έξαρση του Covid-19, ακολουθούμενα από τις ξηρές περιοχές. Τα τροπικά μέρη του κόσμου είναι πιθανό να επηρεαστούν λιγότερο, λένε οι ερευνητές. Αλλά χωρίς πραγματικά δεδομένα πάνω σε διαφορετικές εποχές, οι ερευνητές μέχρις στιγμής βασίζονται σε υπολογιστικά μοντέλα για να προβλέψουν τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του έτους.

 

“Τα βήματα που παίρνουμε για να εξισορροπήσουμε την καμπύλη (σημ. της πανδημίας) είναι δαπανηρά από οικονομική άποψη, αλλά θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να σπρώξουμε αυτήν την πανδημία προς το καλοκαίρι”, λέει ο Jan Albert, καθηγητής για τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών ο οποίος ειδικεύεται σε ιούς, στο Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης . “Εάν υπάρχει κάποια εποχικότητα, θα μπορούσε να αγοράσει για τα συστήματα υγείας τον χρόνο που χρειάζονται για να προετοιμααστούν”.

Και σε έναν κόσμο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον ταχέως αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, ίσως να είναι χρόνος που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ