Καμπανάκι Μέρκελ για τη μετάλλαξη Δέλτα

Δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας

 

Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, εκφράζοντας ανησυχία για την παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού.

 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα Καγκελάριος παρατήρησε ότι καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών από τη νέα αυτή παραλλαγή του νέου κορωνοϊού, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στο Ισραήλ, όπου οι εμβολιασμοί είναι πιο μπροστά, σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ.

 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτήρισε «success story», την εφαρμογή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid της ΕΕ. Τόνισε όμως ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν και για την ανάγκη συντονισμού έναντι των νέων παραλλαγών του ιού και για το «τί μέλλει γενέσθαι» με τα εμβόλια τα οποία δεν έχουν λάβει την έγκριση του ΕΜΑ. «Ζητήσαμε από την Επιτροπή να προχωρήσει με συντονισμένο τρόπο και να υποβάλει προτάσεις που να μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στην ενιαία αγορά», πρόσθεσε.

 

Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν χρειάζονται πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ είχε κόντρα με την Γερμανίδα καγκελάριο.

 

Σε ερώτηση αν η Γερμανία και η Γαλλία μας ζήτησαν να μη δεχόμαστε τουρίστες από τη Ρωσία ή τη Μεγάλη Βρετανία απάντησε: «Μη πιστεύετε στις δημοσιογραφικές υπερβολές. Πράγματι η κα Μέρκελ ανέφερε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το sputnik και άλλες που δεν τον δέχονται. Η Ελλάδα το δέχεται όπως έχει δικαίωμα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ψηφιακού πιστοποιητικού. Αν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις μπορούσε να τις διατυπώσει στην προετοιμασία πριν συμφωνήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τις μεταλλάξεις δεν υπάρχει πλειοψηφία για επιβολή πρόσθετων περιορισμών».

 

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και είπε πως η χώρα μας έχει ανοίξει τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και εξακολουθούμε στα σύνορα να κάνουμε επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

 

Και συνέχισε: «Ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε την πανδημία είναι ο εμβολιασμός. Σήμερα έχουμε τη μετάλλαξη Δ, σε τρεις μήνες μπορεί να έχουμε τη μετάλλαξη Ε ή Κ.. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αυτή η μετάλλαξη αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό. Αυτό το λένε οι ειδικοί. Τα στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία λένε ότι μόνο με πλήρη εμβολιασμό είσαι ασφαλής κανείς και αν δεν έχεις εμβολιαστεί είναι πιο πιθανό να κολλήσεις με τις όποιες συνέπειες».

 

Σε ερώτηση για τυχόν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε «Λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν» είπε και συμπλήρωσε: «Τα σχετικά ποσοστά πάντως αυξάνονται».

 

Αναφορικά με την Τουρκία, η κα. Μέρκελ είπε ότι η κατάσταση δεν είναι πια τόσο σοβαρή όσο πριν λίγο καιρό και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί έτσι. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου και να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την τελωνειακή ένωση, αλλά και με την πρόταση της Επιτροπής για νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες τόσο στην Τουρκία, όσο και στο Λίβανο και την Ιορδανία – μια πρόταση την οποία η Επιτροπή δεν έχει ακόμα υποβάλει με όλες της τις λεπτομέρειες.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ