Εξαδάκτυλος: «Αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 50 ετών, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρότερο»

Αυστηρές προειδοποιήσεις από τους ειδικούς

 

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα, επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος προειδοποίησε ότι αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό, ενώ αν εμβολιαστούν θα είναι πιο ήπιο. «Ήδη συζητάμε παρά πολύ το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους μάγειρες, που για να μπορέσουν να εργαστούν πρέπει να έχουν κάνει ορισμένα εμβόλια.

 

Μήνυμα Εξαδάκτυλου στους αντιεμβολιαστές

 

Τόνισε πάντως ότι ενώ πριν από μερικές εβδομάδες το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών αν των 50 ήταν 35% πλέον έχει πέσει στο 25% και σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να αποτραπεί η σφοδρότητα του τετάρτου κύματος, καθώς όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα. Ο κ. Εξαδάκτυλος έστειλε μήνυμα στον σκληρό πυρήνα των αντιεμβολιαστών να αναλάβουν την ευθύνη τους, λέγοντας ότι πρέπει να γνωρίζουν πως κάποιος μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα απαραίτητο χειρουργείο ή κάποιο θύμα τροχαίου να μη βρίσκει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αν γεμίσουν τα νοσοκομεία με ασθενείς κορωνοϊού.

 

Προειδοποίησε ότι με την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα η νεολαία θα ανοσοποιηθεί με κάποιες τραγικές εξαιρέσεις, αλλά οι μεγαλύτερες ηλικίες θα ταλαιπωρηθούν, και πολλοί θα δώσουν και μάχη. Σημείωσε ότι έκτος από τον εμβολιασμό, άλλη λύση για να μην κολλήσουν όλοι θα ήταν ένα βαρύτατο λοκντάουν αρκετών εβδομάδων. Ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε ακόμα ότι από την Tετάρτη θα ανακοινωθούν πληροφορίες για το πρόγραμμα εμβολιασμού στο σπίτι με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ο κ. Εξαδάκτυλος επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε να γίνεται διενέργεια ράπιντ τεστ και μετά την επιστροφή από τα νησιά, ωστόσο η κυβέρνηση δεν το αποφάσισε γιατί πολλά από τα νησιά αντιμετωπίζουν τεχνικές δυσκολίες.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ