Έρευνα: Υψηλή μεταδοτικότητα της Δέλτα και μεταξύ εμβολιασμένων

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορούν να προσβληθούν και να μεταδώσουν την επιδημία COVID-19 στο σπίτι, αλλά σε λίγο χαμηλότερα ποσοστά από τα μη εμβολιασμένα άτομα.

 

Αυτά είναι τα ευρήματα μιας μελέτης για τη μετάδοση του COVID-19 μεταξύ των οικιακών επαφών, που διενέργησε το Imperial College του Λονδίνου και της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (HSA) και δημοσιεύτηκε σήμερα στο The Lancet Infectious Diseases.

 

Διαπιστώνεται ότι τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου διατρέχουν μικρότερο, αλλά ακόμα σημαντικό, κίνδυνο να μολυνθούν με την παραλλαγή ΔέλταSARS-COV2 στο σπίτι σε σύγκριση με άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι ο εμβολιασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας και θανάτου από COVID-19.

 

Συγκεκριμένα στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι σε δείγμα 621 εθελοντών, το 25% περίπου των εμβολιασμένων οικιακών επαφών βρέθηκαν θετικά στην COVID-19 σε σύγκριση με περίπου το 38% των μη εμβολιασμένων οικιακών επαφών.

 

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα αντιμετώπισαν τη λοίμωξη πιο γρήγορα από αυτά που δεν εμβολιάστηκαν, αλλά το μέγιστο ιικό τους φορτίο – η μεγαλύτερη ποσότητα ιού SARS-CoV-2 που βρέθηκε στη μύτη και το λαιμό τους – ήταν παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε σε μη εμβολιασμένους, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί μπορούν ακόμα να μεταδώσουν εύκολα τον ιό σε οικιακά περιβάλλοντα.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη είναι μία από τις λίγες μέχρι σήμερα που έχουν διεξαχθεί χρησιμοποιώντας λεπτομερή δεδομένα από νοικοκυριά και προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες για το πώς οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν ακόμα να μολυνθούν από την παραλλαγή δέλτα και να τη μεταδώσουν σε άλλους.

 

«Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικές ενδείξεις σχετικά με το γιατί η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να προκαλεί υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο, ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού», εξήγησε η Δρ Ανίκα Σινγκαναγιάγκαμ, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

 

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν αρκεί για να αποτρέψει τους ανθρώπους από τη μόλυνση με τη μετάλλαξη δέλτα και τη διάδοσή τηςέπειτα, σε οικιακά περιβάλλοντα. Αυτό είναι πιθανό να ισχύει για άλλα εσωτερικά περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι περνούν παρατεταμένες χρονικές περιόδους σε κοντινή απόσταση, όπως θα συμβεί όλο και περισσότερο καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα», δήλωσε ο καθηγητής Ajit Lalvani, του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς & Πνεύμονα στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν συνεπικεφαλής της μελέτης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ