Εμβόλια και φάρμακα τα νέα όπλα στη μάχη κατά του κορωνοϊού

 

Αλλάζουν τα δεδομένα της πανδημίας

 

Νέα όπλα στην φαρέτρα της ανθρωπότητας για την μάχη κατά της πανδημίας. Φάρμακα και εμβόλια αλλάζουν τα δεδομένα κατά του κορωνοϊού ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος και χρήμα για να περάσουμε στην επόμενη ημέρα.

 

Το χάπι molnupiravir της αμερικανικής εταιρείας Merck προηγήθηκε, με τη Pfizer να ακολουθεί ένα 24ωρο αργότερα. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι επίσης ανέπτυξε φάρμακο κατά της νόσου του κορωνοϊού, με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

 

Είναι σαφές ότι η ανθρωπότητα με τα φάρμακα αυτά θα αποκτήσει ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα της κατά του ιού, αλλάζοντας τα δεδομένα. Όπως παραδέχονται και οι κορυφαίοι επιδημιολόγοι ανά τον κόσμο, πρόκειται για game changer. Χάπια που μπορεί να λάβει ο καθένας στην οικία του και να αποφύγει τη νοσηλεία και τον θάνατο!

 

Η ανάπτυξη της μολνουπιραβίρης από την εταιρεία Merck αποτελεί ένα αντιϊκό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιϊκά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες γι αυτόν. Μειώνει, δηλαδή, την ικανότητά του να αναπαράγεται, αποδυναμώνοντας τη νόσο. Τί σημαίνει αυτό; Σταματάει τον ιό από πιθανή μετάλλαξη και άρα μεγαλύτερη αντοχή και επικινδυνότητα.

 

«Όταν ξεκίνησε το φάρμακο, προ της πανδημίας, οι επιστήμονες το ξεκινούσαν ως μια θεραπεία για τη γρίπη. Ομως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρήκαμε πως, λόγω του μηχανισμού του, ο οποίος αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό κάποιων RNA ιών, πολύ εύκολα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους ιούς, όπως ο κορωνοϊός», δήλωσε η Ζωή Αλεξοπούλου, κλινική διευθύντρια της εταιρείας.

 

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το φάρμακο αυτό. Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) της Βρετανίας συνέστησε να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Προυπόθεση για κάποιον να το πάρει είναι να πάσχει από ήπια ή μέτρια συμπτώματα και να έχει έναν τουλάχιστον επιβαρυντικό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο να κινδυνέψει. Σύμφωνα με κλινική έρευνα που πραγματοποίησε η φαρμακοβιομηχανία, όταν το χάπι της Merck χορηγείται τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά από ένα θετικό τεστ κορονοϊού, μειώνεται στο μισό ο κίνδυνος νοσηλείας των ασθενών.

 

Παρομοίως, το χάπι της Pfizer, το οποίο και θα πωλείται με την επωνυμία Paxlovid μειώνει τον κίνδυνο νοσοκομειακής περίθαλψης ή θανάτου κατά 89%, όταν δοθεί το πολύ τρεις ημέρες μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Αυτό το αντιικό χάπι, έχει υψηλότερο ποσοστό από το αντίστοιχο της Merck. Η θεραπεία θα περιλαμβάνει 30 χάπια που χορηγούνται στον ασθενή σε βάθος πέντε ημερών.

 

Η εφημερίδα New York Times σε δημοσιευμά της αποκαλύπτει ότι η θεραπεία θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμη μέσα σε λίγους μήνες. Γεγονός παραμένει ότι και οι δύο εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει την παραγωγή χαπιών και σκοπεύουν να αυξήσουν τους ρυθμούς τους μέσα στο επόμενο έτος.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε το χάπι της Merck και οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Pfizer. Η τελευταία βρίσκεται σε συνομιλίες με 90 χώρες για συμβάσεις προμηθειών, σύμφωνα με τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή Άλμπερτ Μπουρλά. Άλλες χώρες όπως η Αυστραλία αναμένεται να ανακοινώσουν τη συνεργασία τους με άλλες εταιρείες που θα ανακοινώσουν τα δικά τους φάρμακα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η συσκευασία των χαπιών της εταιρείας Merck θα κυμαίνεται από 700-1.000 ευρώ.

 

Τα αντι-ιικά φάρμακα αλλάζουν τα δεδομένα, με πολλές χώρες να έχουν εξασφαλίσει τις προπαραγγελίες τους. Η επιστημονική κοινότητα, όμως, επιμένει ότι θα παραμείνουν μία βοηθητική οδός, με κύριο άξονα το εμβόλιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις επόμενες ημέρες (ή και ώρες) θα ανακοινωθεί το επόμενο χάπι, μιας και εξελίσσεται ένα κυνήγι, ακριβώς όπως και τότε με το εμβόλιο!

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ