Διεθνής ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ

 

«Συναγερμό» έχει σημάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που παρατηρήθηκε στη Μποτσουάνα και τη Νότιο Αφρική.

 

Η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού, με την κωδική ονομασία B.1.1.529, φέρει μια πρωτεΐνη ακίδα (spike protein) που είναι δραματικά διαφορετική από εκείνη του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, στο οποίο βασίστηκαν τα εμβόλια για την Covid-19. Γι’ αυτόν τον λόγο εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορεί να «ντριπλάρει» τα αντισώματα που παράγονται από προηγούμενες μολύνσεις ή τον εμβολιασμό.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για όσους ταξιδεύουν από χώρες της νότιας Αφρικής.

 

Γράφημα που δείχνει τη ραγδαία εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού:

 

Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ για τη νέα παραλλαγή


Τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώθηκε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για τη μετάλλαξη B.1.1.529 που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή. Σε αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται να αποδοθεί και η ονομασία στη νέα παραλλαγή, βάσει του ελληνικού αλφάβητου -όπως δηλαδή στις παραλλαγές Βήτα, Δέλτα κ.ό.κ.

 

Ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών της Νοτίου Αφρικής δήλωσε στους Financial Times ότι ανησυχεί για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, τονίζοντας ότι ήδη αποτελεί το 90% των 1.100 κρουσμάτων που δηλώθηκαν στην επαρχία Γκαουτένγκ. Να σημειωθεί ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού μπορεί να εντοπιστεί βάσει κανονικών μοριακών (PCR) τεστ.

 

«Το ερώτημα – κλειδί που πρέπει να απαντηθεί είναι το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της νέας παραλλαγής στα εμβόλια» είπε ακολούθως ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο ΠΟΥ θα κληθεί να αποφασίσει αν η νέα μετάλλαξη μπει στη λίστα των VOC, δηλαδή των “variants of concern” (ανησυχητικές παραλλαγές).

 

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η παραλλαγή αυτή, η αποκαλούμενη B.1.1.529, φέρει μια πρωτεΐνη ακίδα που είναι δραματικά διαφορετική από εκείνη του αρχικού στελέχους του κορονοϊού, στο οποίο βασίστηκαν τα εμβόλια για την Covid-19.

 

Έχει μεταλλάξεις που είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζονται από τα αντισώματα που παράγονται τόσο από τις προηγούμενες μολύνσεις όσο και από τον εμβολιασμό, καθώς και μεταλλάξεις που συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα.

 

Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων. Όπως είπε ο Πίκοκ, «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι’ αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτείνης ακίδας της». Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ