Ποιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό έσωσε τις περισσότερες ζωές

 

Ανάλυση του Economist

 

Με την εμφάνιση και τη διάδοση του κορονοϊού ξεκίνησε ένας αγώνας για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, καθώς ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 2021 μόνο, 20 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν από τα σκευάσματα.

 

Ερευνητές στην Airfinity, μια εταιρεία δεδομένων βιοεπιστημών, χρησιμοποίησαν αυτούς τους αριθμούς μαζί με δεδομένα για το ποια εμβόλια χορηγήθηκαν ευρύτερα σε κάθε χώρα για να υπολογίσουν ποιο σκεύασμα απέτρεψε τους περισσότερους θανάτους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης βρετανικής επιθεώρησης Economist.

 

AstraZeneca-Oxford και το Pfizer-BioNTech στην πρώτη θέση: Στατιστική ισοπαλία

 

Σύμφωνα με την έρευνα της Airfinity, διαπιστώθηκε ότι περισσότερες από τις μισές ζωές που σώθηκαν σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αποδοθούν σε δύο μόνο εμβόλια, τα οποία μοιράζονταν την πρώτη θέση: το AstraZeneca-Oxford και το Pfizer-BioNTech.

 

Το καθένα απέτρεψε μεταξύ 5 και 7 εκατομμυρίων θανάτων (λόγω της σημαντικής αβεβαιότητας, ο Economist έκρινε ότι πρόκειται για στατιστική ισοπαλία).

 

Στην τρίτη θέση ήταν το κινεζικό εμβόλιο Sinovac (μερικές φορές γνωστό ως CoronoVac), με περίπου 1,7-2,2 εκατομμύρια ζωές που σώθηκαν (εκτός Κίνας όμως), ακολουθούμενο από αυτό της Moderna με 1,5-2 εκατομμύρια ζωές.

 

Για να εκτιμήσει πόσες ζωές είχε σώσει κάθε τύπος εμβολίου, η Airfinity χρησιμοποίησε πρόσφατη μελέτη από επιδημιολόγους στο Imperial College του Λονδίνου. Αυτή η μελέτη υπολόγισε τον αριθμό των θανάτων που αποφεύχθηκαν κατά το πρώτο έτος του εμβολιασμού, ο οποίος ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου 2020.

 

Στη συνέχεια, οι ερευνητές της εταιρείας μοίρασαν αυτές τις ζωές που σώθηκαν μεταξύ των εμβόλων. Για να το κάνουν αυτό βασίστηκαν στο μερίδιο εμβολιασμών κάθε εμβολίου ανά χώρα μέχρι το τέλος της μελέτης. Υπήρξαν επίσης μικρές διαφορές στην αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη του θανάτου, όπως φαίνεται σε κλινικές δοκιμές.

 

Με αυτόν τον τρόπο, έκαναν αρκετές υποθέσεις. Πρώτον, ότι όταν μια χώρα πρόσφερε πολλαπλούς τύπους εμβολίων, αυτά είχαν χορηγηθεί σε παρόμοιους χρόνους. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν συνέβαινε πάντα.

 

Ούτε η Airfinity έλαβε υπόψη το γεγονός ότι ορισμένα εμβόλια χορηγήθηκαν δυσανάλογα σε πιο ευάλωτες ομάδες σε μια δεδομένη χώρα (όπως οι πολύ ηλικιωμένες), γεγονός που θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα να σωθούν περισσότερες ζωές.

 

Η μελέτη που βασίστηκε στην Airfinity απέκλεισε την Κίνα, όπου υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα δεδομένα, καθώς και μικρές χώρες με πληθυσμό κάτω των 90.000 κατοίκων. Αυτό υποδηλώνει ότι όλοι οι αριθμοί θα πρέπει να είναι λίγο υψηλότεροι, και ειδικά εκείνοι για τα κινεζικά εμβόλια – αν και η περιορισμένη εξάπλωση του ιού στην Κίνα σημαίνει επίσης ότι ο αντίκτυπος της απουσίας τους από τη μελέτη δεν είναι τόσο μεγάλος όσο θα μπορούσε να ήταν.

 

Μεγάλη παραγωγή

 

Το ότι τα σκευάσματα των AstraZeneca και Pfizer-BioNTech αναδείχθηκαν οι νικητές μέχρι το τέλος του 2021 δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Και οι δύο αύξησαν την παραγωγή νωρίς και μέχρι το τέλος της περιόδου μελέτης είχαν μακράν τις περισσότερες δόσεις που χορηγήθηκαν εκτός Κίνας, σε περίπου 2 δισεκατομμύρια και 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις αντίστοιχα.

 

Επιπλέον, πολλά από τα εμβόλιά τους πήγαν σε ηλικιωμένους πληθυσμούς που ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στην Covid. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν μόνο θανάτους που αποφεύχθηκαν μέχρι το τέλος του 2021.

 

Τα εμβόλια εξακολουθούν να σώζουν ζωές και επέτρεψαν στις περισσότερες χώρες να επιστρέψουν σε μια φαινομενική κανονικότητα όπως πριν από την πανδημία. Στον αγώνα για την ανάπτυξη εμβολίων για τον κορονοϊό, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια θεατές και τα αγαπημένα τους πρόσωπα ήταν οι απόλυτοι νικητές.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ